to the giving away of disinformation takes place at a blindingly
fast pace thanks to the state of technology... This
change in how fast information flows revolutionizes the
culture.
em {
font-style: normal;
background-color: #ff00ff;
}
Versuri
Incerc sa vad doar ce e bine
In tot ce esti cu adevarat
Sau din tot ce lasi de aratat
Zi de zi, am portie data
De venin cu ciocolata
Si-ncerc sa inghit cate putin
Fiindca am nevoie de venin
N-am curaj sa-ti spun pe gura
Ce am in cap, eu n-am masura
Si atunci prefer sa nu vorbesc
Toate vorbele ti le soptesc
Stau inchis in lumea ta
Nu mai pot iesi si nu mai pot
Judeca decat prin ochii tai
care si inchisi sunt foarte rai
Ea ma tzine prizonier
zale de matase si...
La apogeul puterii, Iancu Jianu conducea în jur de 2.000 - 3.000 de haiduci şi trei tunuri. Acţiuniile sale erau îndreptate nu numai împotriva boierilor, ci aveau şi un puternic caracter naţional (antifanariot, antihabsburgic, dar mai ales antiotoman). A substituit o perioadă puterea domnească în regiune.
Momentul culminant îl constituie campania dusă de haiduci în 1809 la sud de Dunăre, în urma căreia sînt incendiate Vidinul şi Plevna, fiind ucis şi paşa din Vidin (Pazvan-Oglu), în replică la acţiunile paşalei care atacase Craiova şi mai multe sate din Oltenia. Este, de asemenea, distrusă din temelii raiaua turcească de la Turnu Măgurele pe care turcii n-au mai reuşit s-o reconstruiască niciodată. Iancu Jianu ajunsese să se poarte ca un domn, făcând danii bisericilor, construind clădiri pentru binele obştii în Craiova şi Caracal.
Este prins printr-un şiretlic pe când mergea neînsoţit, pe străzile Bucureştiului. Este osândit la moarte, fiind însă iertat în urma unei întâmplari cu aer romantic. Potrivit legii pământului, dacă o fată de neam cerea de soţ un osândit, acesta era iertat. Mai multe domniţe de la curte îşi exprimă această dorinţă. Iancu Jianu alege una dintre dânsele şi renunţă treptat în următorii ani la viaţa de haiduc.
Devine cu timpul un mărunt boier de ţară, cu moşii în Romanaţi şi mai multe case şi conace risipite prin Craiova, Bucureşti, Caracal şi Slatina.
În 1821 Iancu Jianu la anii maturi îl întâmpină într-un cadru emoţionant pe Tudor Vladimirescu. Cetele de haiduci strânse de Jian făcând joncţiunea la Slatina cu armata lui Tudor, haiducii lui Iancu Jianu intră în rândurile pandurilor.
Primul steag al României, steagul purtat de Tudor şi realizat de Petrache Poenaru, la intrarea în Bucureşti, steag care este expus la muzeul Cercului Militar Central Bucureşti a fost donat guvernului României de un urmaş al jienilor. După moartea lui Tudor Vladimirescu, steagul a fost dus de un pandur lui Iancu Jianu, care l-a zidit ca pe un odor de mare preţ in pereţii casei unuia dintre fii săi, unde steagul a stat peste o sută de ani.
S-a stins din cauze naturale, la 55 de ani, departe de tumultul haiduciei. În biserica Adormirea Maicii Domnului, ctitorită de familia Jianu, se află înmormântat vestitul haiduc.
Haiduc sau boier mărunt, Iancu Jianu rămâne o figură legendară şi romantică într-o perioadă foarte tulbure din Ţara Românească.
Notă S-au păstrat câteva fragmente din înscrisurile lui Iancu Jianu în care îşi povestea faptele:
* "Legai pe toţi din ocnă, slobozii burduful şi scosei pe toţi haiducii din ocnă şi plecai cu dânşii până la un loc. Un haiduc vestit ce-i zicea Voicu Iabras, strânse şi el o ceata de ai lui, plecând împreună şi trecui Oltul la Slatina"
* "nu avea ce să ne facă. În multe rânduri am bătut pe carserdarul Iamandi Giuvara urât mirositorul. Cum o putea muierea lui să steie cu puturosul de Giuvara cel nespălat cu anii?"
gfdshyth gfhdgfh fdgyghdgf hdfgh gfdd hdgfs jmghdkghdjshjns sfhj ghjsgfj j
Culoare ptitlu postare Culoare ptitlu postare Culoare ptitlu postare Culoare ptitlu postare
Culoare ptitlu postare
Culoare ptitlu postare
Culoare ptitlu postare Culoare ptitlu postare Culoare ptitlu postare Culoare ptitlu postare
Culoare ptitlu postare Culoare ptitlu postare Culoare ptitlu postare Culoare ptitlu postare
Culoare ptitlu postare
Culoare ptitlu postare
g jzujdutnut kriks tus
rjhjdhgjkdjkjdfhst n htreghniapooioqerzeb
iar test iar test iar test iar test iar test iar test iar test iar test
iar test iar testiar test iar test
iar test iar test
iar test iar test
iar test iar test
iar test iar test iar test iar test iar test iar test iar test iar test
iar test iar test
iar test iar test
iar test iar test
Principala "calitate" ce l-a propulsat pe Jaguarul Educaţiei în fruntea ministerului este că execută întocmai ordinele pe care le primeşte şi nu are nici cea mai mică îndoială că ceea ce i se comunică pe linie de partid trebuie pus în practică. Fapt ce s-ar putea dovedi benefic pentru un sistem aruncat în haos de diversele tabere care şi-au disputat teoriile, viziunile şi mai ales interesele. Este suficient să ne aducem aminte că în decurs de patru ani noua Lege a Educaţiei a fost discutată, aprobată, rediscutată, trimisă în parlament, asumată şi întoarsă din drum de Curtea Constituţională. În timp ce diversele grupări negociau împărţirea sferei de influenţă asupra şcolilor între consiliile locale, cele judeţene şi puterea de la centru, precum şi traseul banilor scurşi din licenţe şi masterate, sistemul continua să se afunde în mediocritate.
Singura şansă a învăţământului este în acest moment aplicarea în ritm alert a soluţiilor radicale ce presupun schimbarea a ce, cât şi cum se învaţă în şcoli şi universităţi. Drept care, lipsa dezacrodurilor cu privire la deja şifonatul termen de "reformă" a Educaţiei ar putea deveni un real avantaj. Cu o condiţie, însă: ca cel aflat la şefia învăţământului să şi gândească înainte să semneze. Căci nu lipsa de experienţă pentru care a fost taxat în ultima vreme este principala piedică pentru Funeriu.
Să nu uităm că Educaţia a mai fost condusă de un ministru care, la data învestirii în funcţie nu avea nici cea mai vagă idee despre învăţământ. Spre deosebire de Cristian Adomniţei, care a fost nevoit să înveţe din mers, mai repede decât elevii îndopaţi cu meditaţii, Daniel Funeriu ştie din start cum ar trebui să arate sistemul. Cel puţin cel universitar şi cel al cercetării, având câţiva ani de implicare în proiecte internaţionale şi un doctorat condus de nobelistul Jean-Marie Lehn. Cum spuneam, nu lipsa de experienţă este problema, ci tocmai faptul că Jaguarul nu ştie să îşi arate colţii. Să semnezi un act, pregătit din timp de superiori, prin care îi laşi fără catedre pe 15.000 de oameni pentru care ar trebui să ai ceva responsabilitate, fără să clipeşti, este o dovadă de laşitate.